הורים יקרים, אני זמין לכל שאלה ויעוץ. מוזמנים להתקשר: 0544764444

שאלות הלכתיות

לא. אני איני שומר מצוות על-פי ההגדרות המקובלות של היהדות המסורתית. הוסמכתי,יחד עם רופאים נוספים, על ידי מועצת הרבנים של התנועה ליהדות מתקדמת ("התנועה הרפורמית") לבצע את הטקס הדתי. את הטקס אני מבצע לפי הנוסח המצוי בסידור התפילה הרגיל. לפי ההלכה מצווה למעשה האב למול את בנו (כפי שהיה מצווה אברהם בעקדת יצחק), בפועל "מוותר" האב בתחילת הטקס על זכותו לטובת המוהל.

אני רופא, בראש ובראשונה, ורואה זאת כיעודי, לגרום לכך שעוד ועוד תינוקות יעברו את המילה באופן האנושי (הומאני) ביותר.

במידה ותרצו בכך אשמח גם לבצע עבורכם את טקס הברית המילה. למרות חשיבותו הסמלית , המסורתי והדתית של הטקס,-זכרו רק כי יהדותו של בנכם אינה נגזרת מקיום הטקס הדתי.

{……עתה כתוב וחקוק הוא, כי יהודי הוא אדם שנולד לאם יהודיה או שנתגייר, והוא אינו בן דת אחרת. אולי כמחווה למי אשר מבחן הלכתי זה לזרא בעיניו, ראה המחוקק להעניק את הסמכויות של "יהודי" לפי חוק השבות גם לילד ולנכד של יהודי, לבן-זוג של יהודי ולבן-זוג של ילד ושל נכד יהודי, להוציא אדם שהיה יהודי והמיר דתו מרצון, ואין נפקא מינה אם יהודי שמכוחו נתבעת זכות השבות עודו בחיים אם לאו, ואם בעצמו עלה ארצה או לאו (חוק השבות, תיקון מס´ 2, תש"ל 1970). השאלה מי הוא יהודי תיפתר להבא על-פי החוק, ומבחינת המצב המשפטי הקיים בישראל אינה פתוחה לויכוח – כשם שאינה פתוחה לויכוח על-פי ההלכה (ראה משנה קידושין ג´ י"ב)…….חיים כהן, ז"ל , שופט ביהמ"ש העליון}

כמובן ובלבד שהדבר יהיה בתאום מראש איתי.

ההלכה קובעת כי ברית מילה תעשה ביום השמיני ללידה .כוללים בספירה את יום הלידה (1) ויום הברית (8). היום מתחלף בערב עם צאת הכוכבים.

לדוגמא: תינוק שנולד ביום שלישי בשעה עשר בבוקר- יש למול ביום שלישי בשבוע שלאחר מכן (יום 8) לפני שקיעת החמה. מאידך, תינוק שנולד ביום שלישי בשעה עשר בערב (לאחר שקיעה)- יש למול ביום רביעי בשבוע שלאחר מכן.

ברית המילה מתקיימת במועדה, ביום ה-8 ללידה גם אם תחול בשבת, בחג ואפילו ביום הכיפורים. הלכה זו אינה קובעת לתינוק שנולד בניתוח קיסרי

שאלות רפואיות

לברית המילה יתרונות רפואיים ידועים הכוללים הפחתת הסיכון לזיהומים בדרכי השתן בילדים, הקטנת הסיכון להדבקות באיידס ובמחלות מין וכן מיזעור הסיכון ללקות בסרטן הפין בגבר וסרטן צואר הרחם בנשים (לסרטנים אלו קיים מחולל ויראלי).

למרות היתרונות, הואיל וישנם סיבוכים נדירים בברית המילה אין אחידות דעים בקהילה הרפואית העולמית האם די ביתרונות על מנת להמליץ על ברית מילה לכל תינוק שנולד. האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים (AAP) שינתה במהלך השנים את המלצתה מספר פעמים לגבי בעד או נגד המלצה גורפת כזו.

בסיכום האחרון שיצא בשנת 1999 ה-AAP מציינת יתרונות רבים אך עדיין איננה מצדיקה צורך בביצוע גורף של ברית מילה מסיבות רפואיות. לאחרונה פונים מומחים רבים בתחום רפואת הילדים והאורולוגיה בעולם בקריאה לחזור ולהמליץ על מבחינה רפואית על ברית המילה כפעולה גורפת .

 ארגון הבריאות של האו"ם המליץ לבצע ברית מילה באופן גורף באפריקה ובארצות מתפתחות נוספות כאמצעי להקטנת ההדבקות באיידס. הוכחות לכך הובאו לאחרונה בפני מליאת כינוס איגוד האורלוגים האמריקאי

(It´s wise to circumcise: time to change policy. Schoen, Pediatrics 2003)

לרוב תינוק, ולמעשה גם תינוק שנולד פג, המשתחרר מביה"ח נחשב כבריא וכמסוגל לעבור את הברית. מפורטת להלן רשימת מצבים או בעיות שקיומם עלול להוות סיבה לדחיית ברית המילה. אבקשכם לדווח לי מבעוד מועד על בעיות מסוג זה:

* היפוספאדיאס (Hypospadias)- זהו מום מולד בו פתח השופכה (הפתח ממנו יוצא השתן ) איננו במקומו הרגיל שבקצה הפין. מצב זה דורש תיקון על ידי אורולוג-ילדים, לרוב תוך שימוש בעור העורלה לצורך כך. אבחנה זו מתבצעת על ידי רופא ילדים או אורולוג.
* מצב רפואי- באם נמסר לכם בבית החולים או על ידי רופא הילדים על בעיה כלשהיא שקיימת לבנכם (כגון זיהום, מחלה גנטית, בעיות במע´ הקרישה, תגובות אלרגיות וכו´.

* קיומה של מחלה במערכת קרישת הדם במשפחה הקרובה.

* קיומה של אלרגיה ספציפית ידועה לחומרי אילחוש במשפחה הקרובה.

* צהבת- צהבת של הילוד (פיזיולוגית) היא מצב שכיח בתינוקות ועל פי רוב אינה סימן למחלה. צהבת זו מגיעה לשיאה יומיים –שלושה לאחר הלידה וחולפת מעצמה תוך מספר ימים. צהבת זו אינה מחייבת את דחיית הברית.

* רק במקרים חריגים בהם הצהבת שמתפתחת היא משנית למחלת כבד או שהיא מגיעה לערכים גבוהים במיוחד,- קיימת סיבה לדחיית ברית המילה. באם לילדכם יש צהבת שאלו את רופא הילדים ו\או אותי האם רמת הצהבת דורשת את דחיית הברית.

* משקל (פגות (- כפי שציינתי, משקל התינוק לכשעצמו איננו מהווה אינדיקציה אולם מקובל שלא למול תינוקות במשקל נמוך מ- 2.5 קג´

ברית המילה הינה פעולה כירורגית המתבצעת באיזור רגיש רווי בעצבים. הספרות הרפואית מלאה בפרסומים מדעיים שחקרו את נושא הכאב במילה ושימוש בטכניקות אילחוש שונות. השיטה שהוכחה כיעילה ביותר הינה אילחוש מקומי בבסיס הפין על ידי זריקה.

כרופא המבצע בריתות אני רואה לי כיעוד וכמטרה מרכזית להקל עד כמה שאפשר על תחושת הכאב שבנכם יחוש,- לפיכך אני נוקט בשילוב של מגוון אמצעים להקלה ומניעה של כאב. (להוראות ספציפיות על הטיפול הנדרש ראו "הכנה למילה רפואית" ).

* משחת 5% EMLA – מריחה של משחת האמלה מפחיתה מהכאב הקשור בזריקת ההרדמה המקומית. זוהי תערובת של שתי תרופות מאלחשות הנספגות בעור. למשחה שימושים נוספים בהסרת נגעי עור או בטיפולים קוסמטיים ומחלקות ילדים רבות משתמשים בה לאילחוש מקום החדרת עירוי\זריקה. להשפעה מרבית יש למרוח אותה 60-90 דקות טרם הפעולה, ולכסות מעל אזור המריחה בניילון דק. אין למרוח אמלה על פצעים פתוחים ולכן היא אסורה לשימוש לאחר ברית המילה.

* האכלה – על התינוק לבוא יחסית שבע לברית. תינוק רעב ועצבני יבכה יותר עם וללא קשר לברית. רצוי להאכיל את התינוק כשעה לפני הברית.

* אקמולי – אני ממליץ לתת לתינוק אקמולי טרם הברית, ובמידת הצורך גם לאחר הברית .אקמולי (Paracetamol) הוא משכח כאב קל ,נחשב לתרופה בטוחה לתינוקות, וניתן לתת אותו ללא חשש.

* תמיסת סוכר – טפטוף של תמיסת סוכר בריכוז גבוה של 30% לפני זריקת האלחוש ולפני החיתוך, מפחית גם הוא את הכאב. המוהלים האורטודוקסים נוהגים להטיף טיפות של יין הקידוש לפי התינוק, ומשיגים בכך את אותו האפקט.

ביצוע האילחוש המקומי כרוך במעט אי נחת מצד התינוק אך בשילוב כל הנ"ל מרבית התינוקות אינם מראים שהם חשים כאב או אי נוחות במהלך הניתוח.

מיעוט מהתינוקות עלול להפגין מראים סימני חוסר מנוחה\כאב בשעות הראשונות שלאחר ברית המילה. על מנת להפחית את הכאב ניתן לחזור על מתן אקמולי במינון לפי ההוראות המפורטות.

לא נכון! זוהי זריית חול בעינים משום שקיימים מחקרים רפואיים מרובים שמוכיחים את יעילות וחשיבות האילחוש להקלת הכאב אצל התינוקות שעוברים מילה.

זריקת האילחוש ניתנת לאחר אילחוש מקומי של העור במשחת EMLA וגורמת לכאב\אי נוחות מינימאלית בלבד ולמשך שניות ספורות. ברית מילה ללא הרדמה כואבת הרבה יותר ולמשך פרק זמן ממושך יותר.

ההגיון בדבר דומה לאלחוש בזריקה לפני טיפול שיניים: הזריקה מעט כואבת, אך יחסית לשאר הטיפול, כאב זה קל יחסית. האם יעלה בדעתנו כיום לעבור עקירה שן, סתימה או טיפול שורש ללא אילחוש?

יש לכם עוד שאלות? תרגישו חופשי ליצור עימי קשר בכל נושא:

    סגירת תפריט